За да могат да се възползват правото си на пенсионно възнаграждение

...
За да могат да се възползват правото си на пенсионно възнаграждение
Коментари Харесай

Ето ги най- новите условия за пенсиониране от тази година. Колко осигурителен стаж ви трябва и на каква възраст трябва да сте

За да могат да се възползват правото си на пенсионно заплащане за застрахователен стаж и възраст през 2017 година всички лица е належащо да са натрупали избран застрахователен стаж и да са навършили минималната пенсионна възраст.
Условията за придобиването на гореспоменатото право могат да се проследят на таблицата по-долу. Освен това, е належащо да се има поради, че след 31 декември 2037 година пенсионната възраст ще бъде обвързана и с увеличението на междинната дълготрайност на живота.


Освен това, правото да се присъди пенсионно заплащане не може да се погаси по отминалост. Това ще рече, че българските жители, покрили през миналата 2016 година нужните условия за придобиването на право на пенсия за стаж и възраст, ще имат опцията да се пенсионират и през 2017 година, както и през идващите, без значение дали изискванията за пенсионирането са изменени, или не.

Когато българските жители по една или друга причина не могат да покрият право на пенсия според изискванията, посочени нагоре, те получават опцията да се пенсионират за застрахователен стаж и достигната възраст, когато навършат 66 години за двата пола и най-малко 15 години действителен застрахователен стаж (това може да се ревизира в таблицата по-долу.

Българските жители, имащи нужния дължим застрахователен стаж, посочен в член 68, алинея 2 от КСО, могат по тяхно предпочитание да се пенсионират до 12 месеца по-рано от изискуемата та възраст, посочена в член 68, алинея 1.
Добре е да се има поради, че пенсиите се отпускат от датата на подаване на заявката и се превежда пожизнено, като размерите й се понижават с 0,4 % за всеки месец, който дефицита до навършването от лицето на възрастта, посочена в член 68, алинея 1.

Българските жители, на които са отпуснати пенсии за застрахователен стаж и възраст в понижени размери, нямат правото да получат пенсии по член 68, алинея 1, 2 и 3 от Кодекса за обществено обезпечаване (чл. 68а от КСО).

Инфо: За Жената

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР